Webern.jpg

Szerző: Lehotka Ildikó

Bár Anton Webern neve hallatán a zenehallgató tudja, milyen zenét is írt, valószínűleg csak keveseknek ad mindennapi hallgatnivalót a szerző. A kortárs zene ma is mostohagyerek, koncerteken szinte csak az arra szakosodott együttesek játsszák például a három, új bécsi iskolához tartozó komponista műveit, lemezek nemigen jelennek meg. Most azonban egy először 1999-ben megjelent kiadványra érdemes figyelni, Anton von Webern zenekari darabjaiból hallhatunk válogatást.

Szerző: Lehotka Ildikó
 

Nem ígért felhőtlen szórakozást Schönberg Mózes és Áron című operájához, de ennek az egyedülálló műnek nem is ez a célja. Nem igazán játsszák, a lemezpiacon sem az első számú kedvenc, mégis egy olyan opera, mely mérföldkő a műfaj történetében, zenei anyagát tekintve mindenképpen. Schönberg mindössze két felvonást komponált meg 1930 és 1932 között, a harmadikból csak néhány részt, a bemutatót már nem érte meg, egyedül a félelmetes ritmusú, a barbárságot, erotikát rendkívül kifejező Tánc az aranyborjú körül hangzott el, két héttel a nagybeteg szerző halála előtt.

Schoenberg.jpg
Weiner.jpg


Szerző: szabói
 

A rendkívüli műveltségű Weiner Leót (1885-1960) kimagasló pedagógusként ismerjük, kamarazenei óráit még manapság is emlegetik. Világhírűvé vált vonósnégyeseket segített javaslataival, ötven évig tanított a Zeneakadémián. Weiner Koessler Jánosnál tanult a Zeneakadémián, Bartók, Dohnányi és az évfolyamtárs Kodály is Koesslernél végzett. A Zeneakadémia elvégzése után egy pályadíj elnyerésével külföldi tanulmányútra indult, hazatértével tanított. Weiner ha nem is hozott újat a zenében, rendkívül míves zeneszerzőnek számít, bár mindössze 45 művet írt.